ULS Comuna de Lodine
Paschighedda
o Pasca de Aprile
Sa die de Pasca su prèide
naraiat totus sas prìorissas de totu s’annu: sas de corpus dòmini o de Deus,
sas de sa Madonna e de s’Assunta. Custas fiant sas priorissas mannas chi
depiant islimpiare sa crèsia, pònnere sos frores, sas tivazas recramadas e
ammaniare totu su chi bi cheriat po sa festa.
A azudare sa prìorissa bi
fiant sas zuradas. Su mèrcuris santu sa priorissa daiat a custas zuradas su “paneri”,
chi diat a èssere: pane de fresa (12 panes), durches, un’ampulla de binu,
marigosos e sas puddighinas, semper una dosina.
Sas formas de custas
puddighinas fiant a culumba o, si nono, a coroneddas e las pintaiant cun unu
temperinu. Cheriant lassadas pasare in sas grandizolas, bene cucuzadas pro las
fàghere pesare bene.
Cando aviant bene pesau,
s’aperiant cun una lepa e l’istichiant unu pagu de simbula a intro.
Innantis de che las bestire,
su forru depiat èssere bene lìmpiu, a sas puddighinas depiant èssere biancas.
Po lu pulire bene su forru lu
depiant isbrassiare, mundare cun d’un iscopile fatu de erba de buddùriu.
A pustis chi c’avant islimpiau,
ch’istichiant sas puddighinas a intro e che lu serraiant e tuppaiant pro
còghere menzus, a bellu, una pariga de oras.
Joyce Mattu
Nessun commento:
Posta un commento