mercoledì 24 dicembre 2014

Paschighedda o Pasca de Aprile



ULS Comuna de Lodine




Paschighedda o Pasca de Aprile

Sa die de Pasca su prèide naraiat totus sas prìorissas de totu s’annu: sas de corpus dòmini o de Deus, sas de sa Madonna e de s’Assunta. Custas fiant sas priorissas mannas chi depiant islimpiare sa crèsia, pònnere sos frores, sas tivazas recramadas e ammaniare totu su chi bi cheriat po sa festa.
A azudare sa prìorissa bi fiant sas zuradas. Su mèrcuris santu sa priorissa daiat a custas zuradas su “paneri”, chi diat a èssere: pane de fresa (12 panes), durches, un’ampulla de binu, marigosos e sas puddighinas, semper una dosina.
Sas formas de custas puddighinas fiant a culumba o, si nono, a coroneddas e las pintaiant cun unu temperinu. Cheriant lassadas pasare in sas grandizolas, bene cucuzadas pro las fàghere pesare bene.
Cando aviant bene pesau, s’aperiant cun una lepa e l’istichiant unu pagu de simbula a intro.
Innantis de che las bestire, su forru depiat èssere bene lìmpiu, a sas puddighinas depiant èssere biancas.
Po lu pulire bene su forru lu depiant isbrassiare, mundare cun d’un iscopile fatu de erba de buddùriu.
A pustis chi c’avant islimpiau, ch’istichiant sas puddighinas a intro e che lu serraiant e tuppaiant pro còghere menzus, a bellu, una pariga de oras.

Joyce Mattu







Nessun commento:

Posta un commento